Chimia organică

      Printre elevii claselor liceale e arhicunoscută noțiunea de ”chimie organică”, dar nu toți îi știu semnificația.
Chimia organică este ramura chimiei care se ocupă cu studiul structurii, proprietăților, reacțiilor de sinteză sau de descompunere a compușilor organici. Compușii organici sunt substanțe alcătuite în principal din carbon și hidrogen, dar pot conține și oxigen, azot, sulf, fosfor sau bor, precum și restul elementelor, dar în cantități mult mai mici.
tumblr_m7ujbpOUWJ1qh73goo1_1280

Din istoria chimiei organice
Din punct de vedere istoric, prima substanță organică creată artificial a fost sintetizată de către Friedrich Wöhler în anul 1828. Prin distilarea uscată a oaselor, Woehler a obținut ureea.
Primul colorant chimic a fost negrul de anilină, obținut de William Henry Perkin în 1856.

Această ramură a chimiei curpinde o multitudine de substanțe organice, cu nume dintre cele mai variate, ce depind de nomenclatura compușilor organici și anumitor reguli. Cele mai cunoscute și cu importanță practică în viața de zi cu zi sunt: metanul, acetilena, benzenul, alcoolul etilic, acidul acetic, glucoza, fructoza. Și acestea sunt doar câteva din întreaga ”familie” a chimiei organice.

Putem vorbi ore-n șir despre acest subiect, dar  aceasta e doar o mică introducere în chimia organică.

P.S: de luni (21 octombrie) s-a început Săptămâna Națională a Securității Chimice. Respectiv, pe blogul nostru vor apărea și alte posturi privind proiecte și informații utile despre protecția personală.

Lasă un comentariu